Historien om Süddeutsche Elektromotorenwerke (SEW) började med fyra personer – en briljant ingenjör, ett modigt och entreprenöriellt par, och deras dotter. Genom åren har tusentals andra följt i deras fotspår och bidragit till företagets framgång. Det är dessa engagerade människor som tillsammans har format SEW till vad det är idag – en av världens främsta leverantörer inom driv- och automationsteknik. Lär känna människorna bakom maskinerna och deras visioner för att forma framtidens lösningar.
Den mästerliga precisionsteknikern, som lärt sig sitt hantverk inom elektriska motorer i USA, öppnade en liten reparationsverkstad i Bruchsal 1913. Denna verkstad utvecklades senare till Albert Obermoser AG, som dock hamnade i ekonomiska svårigheter på grund av de tuffa efterkrigsåren. Obermoser tvingades sälja sitt företag till en industrigrupp, som också började få problem. Bankerna såg emellertid framtida möjligheter för Obermoser AG och planerade en omstrukturering. Vid denna tidpunkt hade Obermoser redan lämnat Albert Obermoser AG och fortsatte sitt entreprenörskap genom att grunda Albert Obermoser KG.
År 1927 fick bankmannen Christian Pähr i uppdrag att omstrukturera Albert Obermoser AG. När Obermoser lämnade sitt tidigare företag och samtidigt grundade Albert Obermoser KG, fortsatte Christian Pähr inledningsvis att leda AG med samma namn. Den 13 juni 1931 tog han över tillverkningsrättigheterna och grundade sitt eget företag, Süddeutsche Elektromotorenwerke. Fyra år senare, 1935, avled han vid 70 års ålder.
Trots sin innovativa teknologi hamnade Albert Obermoser AG i ekonomiska svårigheter 1929 till följd av den stora depressionen. Bankmannen Christian Pähr förvärvade den konkursdrabbade egendomen och grundade den 13 juni 1931 Süddeutsche Elektromotorenwerke SEW. Bilden visar företagets första personalstyrka. Strax efter grundandet växte antalet anställda till 35 personer.
Trots att SEW grundades under den svåra perioden av den stora depressionen lyckades företaget inte bara överleva utan även växa. Som företagets direktör hade Christian Pähr en månadslön på 441 Reichsmark, medan de anställdas löner varierade mellan 24 och 199 Reichsmark.
Företagarens dotter hjälpte sin mor att driva SEW efter hans tidiga bortgång och utsågs till firmatecknare år 1941. År 1942 gifte hon sig med arméofficeren Ernst Blickle.
Efter en kort tid som krigsfånge återvände Ernst Blickle till Bruchsal. När hans svärmor gick bort i december 1945 tog han över ledningen av SEW. Som en visionär insåg Blickle snabbt teknikens potential och började aktivt bygga upp den expertis som krävdes. Med sin kombination av insikt och strategiskt kunnande drev han företaget framåt och skapade kontinuerlig tillväxt.
Rainer Blickle, som hade varit verksam i Brasilien för SEW, återvände hem efter sin fars bortgång. Som verkställande delägare fick han särskilt ansvar för marknaderna och dotterbolagen i Indien, Sydamerika och Europa. Till skillnad från många andra företag vid den tiden valde han att behålla företagets traditionella bas i Tyskland och huvudkontoret i Bruchsal. Där investerade han successivt i nya byggnader och produktionsanläggningar. När han lämnade företagsledningen 2013 hade han bland annat etablerat den första elektroniktillverkningsenheten, Ernst Blickle Innovation Center (EBIC), DriveAcademy®, fabriken för stora växelenheter samt flera andra anläggningar världen över, alla med bas i Bruchsal. Han avled den 3 mars 2021 vid 73 års ålder.
ürgen Blickle har framgångsrikt lett företagets utveckling som ensam verkställande delägare i över 10 år. Sorg och firande går ibland hand i hand. Efter sin bror Rainers bortgång i början av mars 2021 firade Jürgen Blickle två stora jubileer sommaren samma år: sin 70-årsdag och SEW-EURODRIVEs 90-årsjubileum.
I linje med familjetraditionen är Jürgen Blickle starkt engagerad i att bevara Tyskland som bas för verksamheten. De nya syd- och nordfabrikshallarna i Graben-Neudorf, den nya elektroniktillverkningsanläggningen, stora parkeringshus för anställda i Bruchsal och Graben, ett företagsdrivet daghem, infrastrukturcentret samt pågående och planerade projekt vittnar tydligt om detta engagemang.
I början av 1920-talet dominerades fabrikshallarna av drivsystem med transmissionsremmar. Detta medförde inte bara höga ljudnivåer, utan också en ökad risk för skador, för att inte tala om de höga energikraven. En innovativ uppfinning av Albert Obermoser, som patenterades 1928, erbjöd till slut ett alternativ till dessa drivremmar. Denna drivenhet, som Obermoser kallade en "växelmotor", kopplade samman motorn och växellådan - en rätvinklig växel. Lösningen var kompakt med platsbesparande design, den fungerade betydligt tystare och mer exakt, och den sparade dessutom energi.
SEW-EURODRIVEs mest innovativa uppfinning inom drivteknik kom i mitten av 1960-talet: det modulära systemet för växelmotorer, som fortfarande är en av de viktigaste pelarna i företagets framgång idag. Ett begränsat antal standardiserade enskilda delar och komponentgrupper utgör grunden för ett oändligt antal möjliga kombinationer för varje kundbehov. Den snabba sammanställningen och korta leveranstider ger SEW-EURODRIVE en viktig konkurrensfördel.
När SEW-EURODRIVE tog över Albert Obermoser KG 1973 utvidgades portföljen med nya motorer, motortyper och tillhörande tillbehör. Dessa omfattade växelmotorer med V-remmar och friktionshjul för variabel hastighet, kopplingar, bromsmotorer, likströmsmotorer, likriktare och ytterligare elektriska komponenter.
På HANNOVER-mässan 1977 presenterade företaget ännu en innovativ lösning: flatväxeln. Med sin imponerande verkningsgrad möjliggjorde den användning med högre effekt, samtidigt som den erbjöd en betydligt tystare drift jämfört med tidigare växelmodeller.
I början av 1980-talet gjorde persondatorer sitt intåg på utvecklares och designers kontor. Med CAD-boomens framfart blev design och utveckling av drivsystem både enklare och snabbare. Under samma årtionde började elektroniken inte bara förändra kontoren utan också integreras i drivtekniken, vilket markerade starten på den industriella automatiseringen. Även hos SEW-EURODRIVE började frekvensomformare styra växelmotorerna, och det dröjde inte länge innan elektroniska styrsystem också infördes.
Ernst Blickle beslutade att SEW-EURODRIVE skulle utveckla och tillverka drivteknikens elektronik internt istället för att köpa in den. År 1991 togs beslutet att etablera en ny fabrik för elektroniktillverkning i Bruchsal. Det övergripande koncept som företaget utvecklade under de följande åren satte en ny standard inom drivteknik. Produktutbudet utökades även med lågspelväxlar och servomotorer, som introducerades under 1990-talet.
Steget från det decentraliserade drivsystemet MOVIMOT® till den första drivlösningen som integrerar motor, växel och omriktare i ett enda hölje var ett naturligt framsteg. Introduktionen av MOVIGEAR®, som även presenterades på Hannover-mässan, markerade mekatronikens genombrott inom drivteknik år 2005. År 2011 följde lanseringen av den elektroniska motorn, där motor och omriktare smidigt förenats i en och samma enhet, inspirerad av MOVIGEAR®.
Två år efter lanseringen av MOVIGEAR® demonstrerar SEW-EURODRIVE på Hannover-mässan att företaget kan utveckla en innovativ plattform för industriella växelenheter – återigen baserat på drivspecialistens välbeprövade modulära princip. För att möta den växande efterfrågan på dessa växelsystem byggs en ny produktionsanläggning för stora växelenheter i Bruchsal.
Även idag bevisar SEW-EURODRIVEs välbeprövade modulära princip sin långsiktiga relevans. Med MOVI-C® har företaget framgångsrikt genomfört generationsskiftet och skapat ett heltäckande program för drivteknik, omriktare, styrsystem, ingenjörsprogramvara och förprogrammerade mjukvarumoduler. Den första elektronikanläggningen, invigd 1999, har länge varit otillräcklig för att möta efterfrågan. Därför blev ett nybygge i Bruchsal nödvändigt redan 2017.
SEW-EURODRIVE utvecklar en ny plattform för industriväxlar baserad på sin P-serie och beprövade komponenter för att bättre kunna möta framtida applikationer, såsom roterande trummor och pressar. Den särskilt kompakta koaxiala planetväxeln möjliggör höga hastigheter, hög prestanda och termisk gränskraft på en liten yta.
Sektionsritning av en växelmotor från 1960-talet. Den kunde kopplas ihop med olika växelenheter för att skräddarsys efter specifika behov. Använd reglaget för att utforska växelmotorens insida.
De är både mobila och skalbara, autonoma eller spårstyrda – komponenter från vårt heltäckande systemkoncept MAXOLUTION® för den smarta, slimmade fabriken i 2000-talets industrimiljö. Innovativ hårdvara och mjukvara som bygger på vårt beprövade modulsystem.
Över 550 personer från hela världen arbetar inom forskning och utveckling vid Ernst Blickle Innovation Center. Tillsammans strävar de efter att skapa innovativa idéer, produkter och teknologier för framtidens drivteknik och drivautomation.
Genom att aktivera den här videon överför Youtube data till USA. Mer i vår integritetspolicy.